جرائم منافی عفت | مصادیق و مجازات ها جرم منافی عفت
جرائم منافی عفت چیست؟ کلمه منافی به این معناست که امری با چیز دیگری دارای منافات باشد. بهعبارتدیگر به معنای تناقض است. این جرم در دادسرا برای انجام تحقیقات مقدماتی مطرح میشوند. مقصود از عفت نیز پاکدامنی و جلوگیری از اعمال حرام بهخصوص اعمال مربوط به مسائل جنسی میباشد. بنابراین منافی عفت یعنی هر اقدامی که با پاکدامنی مغایر است. در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفی آن دسته از اعمال که جرم منافی عفت در نظر گرفته میشوند بپردازیم.
برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.
منبع: جرائم منافی عفت | مصادیق و مجازات ها جرم منافی عفت
جرائم منافی عفت چیست ؟
کلمه منافی به معنای منافات و تناقض یک موضوع با چیزهای دیگر است. و کلمه عفت نیز به معنی پاکدامنی میباشد. بنابراین عبارت منافی عفت یعنی هرگونه عملی که با پاکدامنی مغایر باشد. علیالخصوص اعمالی که مربوط به مسائل جنسی باشد.
جرائم منافی عفت بهطور کامل به مسائل فرهنگی و دینی یک جامعه وابسته است. لذا این جرائم نسبی هستند. یعنی ممکن است یک عمل در سی سال پیش و با توجه به جامعه گذشته جرم منافی عفت باشد. اما امروزه چنین تلقی از آن اقدام نشود.
در کشور ما نیز آموزههای دینی و فقه ما و همچنین سنت و فرهنگ جامعه منشأ جرم انگاری اعمالی است که جرم منافی عفت تلقی میشود.
بیان برخی مصادیق از زبان قانون
منظور از جرائم منافی عفت در قانون، جرائم جنسی حدی است همچنین جرائم رابطه نامشروع تعزیری مواردی مانند تقبیل و مضاجعه را در بر میگیرد.
نکتهای که باید در خصوص به آن توجه کنیم این است که جرایم منافی عفت تقسیم میشوند به جرایم حدی و جرایم تعزیری. از جرایم حدی بیشتر سخن خواهیم گفت و منظور ما از جرایم تعزیری مثل تقبیل و مضاجعه میباشد. اگر بخواهیم از این واژگان ابهام را رفع کنیم باید بگوییم که تقبیل به معنای بوسیدن و مضاجعه به معنای در آغوش گرفتن میباشد. در ماده 637 قانون مجازات اسلامی آمده است که هر گاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه شوند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف و اکراه باشد فقط اکراه کننده مجازات میشود.
جرائم منافی عفت در قانون و مجازات
در قانون ایران برخی از اعمال بهعنوان اعمال منافی عفت جرم انگاری شدهاند. و برای آنها مجازات تعیین شده است. اعمالی که در قانون ایران بهعنوان جرائم منافی عفت معرفیشدهاند دارای دامنه وسیعی میشوند. این جرائم شامل زنا، لواط، مساحقه، قوادی میشود. جرائم منافی عفت شامل مجازاتهای حدی میشوند. قانون مجازات اسلامی در مواد 637 تا 641 در بخش تعزیرات مسئله مربوط به جرائم اعمال منافی عفت میپردازد.
البته بهصورت پراکنده در همین قانون یا در سایر قوانین مطالب مربوط به جرائم منافی عفت مطرح میشود. بهعنوان مثال ماده 658 قانون مجازات اسلامی که مربوط به دیه ازاله بکارت است. مجازات جرائم منافی عفت با توجه به اینکه افراد مرتکب کدام نوع از این جرائم شوند متفاوت خواهد بود. و مجموعهای از مجازات شلاق تا حبس و جزای نقدی برای انواع مختلف جرائم منافی عفت وجود دارد.
جرائم منافی عفت، رابطه نامشروع مادون زنا
ماده 637 قانون مجازات اسلامی میگوید. اگر زن و مردی که علقه ازدواج اعم از موقت یا دائم میان آنها وجود ندارد. رابطه نامشروعی بهجز زنا یا اعمال منافی عفت مرتکب شوند. بهعنوان مثال عمل تقبیل یا بوسیدن و مضاجعه یا همآغوشی محکوم به شلاق از یک ضربه تا 99 ضربه میشوند.
درصورتیکه یکی از طرفین برخلاف میلش مجبور به انجام این کارشده باشد. تنها آن فرد که با اختیار این عمل منافی عفت را انجام داده است. و دیگری را مجبور نموده است مجازات میشود. البته عناوینی که در این ماده ذکر شد صرفاً بهعنوان مثال بیانشده است. و دایره اعمال منافی عفت مادون زنا بسیار گسترده است. حتی برخی از محاکم ارسال پیامکهای مستهجن را هم رابطه نامشروع مادون زنا تلقی میکنند. و برخی دیگر از محاکم وجود ارتباط فیزیکی که خارج از فضای مجازی اتفاق بیفتد را عنصر مادی جرم منافی عفت در نظر میگیرند.
جرائم منافی عفت عمومی
ماده 638 قانون مجازات اسلامی اعمال منافی عفت عمومی را تشریح میکند. بر اساس این ماده افرادی که در معابر و اماکن عمومی یعنی مکانی که در معرض دید افراد جامعه است. عمل حرامی را مرتکب شود. این افراد علاوه بر مجازات آن عمل حرام محکوم به حرف از ده روز تا دو ماه و همچنین محکوم به شلاق تا 74 ضربه خواهد شد.
اگر خود آن عمل مجازاتی نداشته باشد اما موجب شود که عفت عمومی جریحهدار گردد. مرتکب به حبس و شلاق به آن شیوه که ذکر کردیم محکوم میشود. بنابراین بر اساس این ماده نزدیکی همسران که هیچ مانع شرعی ندارد. اگر در مکان عمومی صورت پذیرد میتواند برای آنها دارای کیفر باشد.
در تبصره همین ماده عدم رعایت حجاب شرعی در اماکن عمومی مشمول مجازات حبس از 10 روز تا 2 ماه و یا جریمه نقدی 50 هزار تا 500 هزار ریال میشود.
مواد 639، 640 و 641 قانون مجازات اسلامی
در مواد 639، 640 و 641 قانون مجازات اسلامی اعمالی نظیر برپایی مراکز فساد و فحشا و همچنین تشویق مردم به انجام اعمال فحشا جرمانگاری شده است. علاوه بر آنها ساخت، انتشار، توزیع، نگهداری یا واردات و صادرات فیلم، نقاشی، عکس و … نامناسب و مستهجن نیز جرم است. و درنهایت ایجاد مزاحمت بهوسیله تلفن و سایر دستگاههای مخابراتی نیز جرمانگاری شده است.
جرائم منافی عفت در فضای مجازی
قانون جرائم رایانهای در مواد 14 و 15 خود به جرائم علیه عفت عمومی میپردازد. بر اساس این مواد افرادی که از طریق شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام و … و یا از طریق پیامک یا ایمیل اقدام به ارسال محتویات مستهجن نمایند. و یا اقدام به تولید نگهداری و معامله این محتویات مستهجن کنند. مشمول مجازات حبس از 91 روز تا 2 سال و یا جزای نقدی خواهند شد.
اگر محتویات مستهجن به کمتر از 10 نفر ارسال گردد شخص فقط به جزای نقدی محکوم میگردد. اما اگر شخصی چنین اعمالی را بهعنوان شغل خود قرار دهد. و یا تولید محتویات مستهجن و معامله آن بهصورت سازمانیافته انجام گیرد. مرتکبین به حداکثر هر دو نوع مجازات محکوم خواهد شد. همچنین قابلذکر است که تحریک تهدید و تشویق سایر افراد برای ارتکاب این جرم خود جرمی مستقل است و دارای مجازات میباشد.
جرائم منافی عفت در قانون آیین دادرسی کیفری
قانون آیین دادرسی کیفری برای تعقیب و تحقیق در مورد جرائم منافی عفت میگوید. که هرگونه تعقیب و تحقیق در جرائم منافی عفت ممنوع میباشد. تنها در مواردی که جرم منافی عفت در منظر عموم و اماکن عمومی اتفاق بیفتد. و یا در مواردی که شاکی خصوصی است و جرم منافی عفت بهزور و اجبار یا بهصورت سازمانیافته اتفاق بیفتد. در چنین شرایطی تحقیق و تعقیب توسط مقام قضایی مجاز است.
خوب است بدانید که در این قانون اشاره میشود درصورتیکه شاکی خصوصی وجود ندارد اما متهم قصد اقرار جرم ارتکابی دارد. قاضی توصیه به عدم اقرار توسط متهم میکند. همچنین زمانی که افرادی قصد شهادت دارند. قاضی عواقب شهادت فاقد شرایط قانونی را به آنها متذکر میشود. تا بهنوعی افراد از شهادت منصرف شوند. البته توجه کنید این اقدامات برای زمانی است که شاکی خصوصی وجود نداشته است. و اقدام منافی عفت بهزور و اجبار و سازمانیافته رخ نداده است.
شاکی خصوصی در جرائم منافی عفت
جرائم منافی عفت جزو جرائم غیرقابلگذشت محسوب میشود. یعنی درصورتیکه این جرمها اثبات شوند حتی اگر شاکی خصوصی رضایت دهد. بازهم تعقیب و تحقیق و مجازات مجرم متوقف نمیشود. بهعبارتدیگر پروندههای مربوط به جرائم منافی عفت از حیث جنبه عمومی رسیدگی میگردند و مجرم به مجازات محکوم میشود.
افرادی مرتکب جرائم منافی عفت شدهاند با توجه به اینکه مجازات قابلگذشت نیست. در صورت امکان میتوانند از نهادهای مربوط به تعلیق، تخفیف و سایر نهادهایی که در قانون مجازات اسلامی پیشبینیشده است برای تخفیف در مجازات خود استفاده کنند. تنها جرم قابلگذشت در این دسته از جرائم جرم مزاحمت تلفنی است. که در ذیل ماده 641 قانون مجازات اسلامی جزئی از جرائم علیه عفت عمومی مطرحشده است.
برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص جرم منافی عفت، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون جرایم منافی عفت پاسخ دهند .
سؤالات متداول
منظور از اعمال منافی عفت چیست ؟
عبارت منافی عفت یعنی هرگونه عملی که با پاکدامنی مغایر باشد. علیالخصوص اعمالی که مربوط به مسائل جنسی باشد.
جرائم منافی عفت چیستاند ؟
اعمالی که در قانون ایران بهعنوان جرائم منافی عفت معرفیشدهاند دارای دامنه وسیعی میشوند. این جرائم شامل زنا، لواط، مساحقه، قوادی میشود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
منبع: جرائم منافی عفت | مصادیق و مجازات ها جرم منافی عفت